Toelatingsvoorwaarden
- R+ of C lid van RedFed zijn
- Houder zijn van het diploma Hoger Redder of Duiker-Redder met een recent bijscholingsattest
- Slagen op de ingangstests (= zwemproef)
De zwemproef is een fysieke proef en wordt afgenomen bij aanvang van de cursus met mogelijkheid tot herkansing na de cursus. De zwemproef verloopt als volgt: (1) Minstens 400 meter zwemmen zonder hulpmiddelen in minder dan 8 minuten. (2) Run swim run: 200 meter lopen - 200 meter zwemmen zonder hulpmiddelen - 200 meter lopen binnen de 8 minuten. (3) Reddingsdemonstratie: Te water gaan en redding uitvoeren (zonder hulpmiddelen) van een bewusteloos slachtoffer op minimum 100 meter van strand of oever.
Programma
De cursus Openwaterredder omvat 14 uur waarbij men de nodige kennis en kunde meekrijgt om als redder aan open water zwemgelegenheden te fungeren.
Diploma
Het diploma Openwaterredder is onbeperkt geldig.
Op zoek naar een bijscholing Openwaterredder? Klikt hier.
Voor een duplicaat van je diploma Openwaterredder kan je terecht in je persoonlijk profiel Mijn RedFed.
Bevoegdheden
Het beschikken over het diploma Openwaterredder stelt je in staat om de veiligheid in open water beter te kunnen bewaren.
Kostprijs
De kostprijs van een opleiding Openwaterredder bedraagt € 150.
Internationaal
De Vlaamse Reddingsfederatie maakt het, via de Belgische Reddingsfederatie, mogelijk dat de houders van het diploma Openwaterredder internationaal kunnen gehomologeerd worden door de Internationale Life Saving federatie (ILS). Dit internationaal diploma is geldig in alle lid-landen van ILS
De aanvraag van een internationaal diploma bestaat uit verschillende stappen. Meer informatie vind je in "Veelgestelde vragen: Hoe kan ik mijn brevet internationaliseren?".
Kalender
Alle cursussen die openstaan voor het grote publiek kan je terugvinden in de activiteitenkalender. Je selecteert op Cursus (= Categorie) en Openwaterredder (= Type). De mogelijkheid om in te schrijven kan je hier eveneens terugvinden.